top of page

Concerten die wij de laatste jaren hebben gegeven

Lessons & Carols

In december 2022 hebben we twee keer een

Lessons & Carols uitgevoerd.

Op vrijdag 9 december was dat in de

Oud Katholieke Kerk in Culemborg

en zaterdag 17 december in de

Dorpskerk van Zoelmond.

Het publiek kon met een aantal stukken meezingen, iets dat zeer gewaardeerd werd.

Na beide optredens kon iedereen genieten van

een nazit met zelfgebakkenlekkers en wat te drinken.

Het was tegelijkertijd het laatste optreden van Marcantus onder begeleiding van Paul Bocken.

Carols-site.jpg
Markante-Kerst_3.png

Markante Kerst

Op zaterdag 21 december 2019 verzorgeden Marcantus Vocaal Ensemble en het Culemborgs Kamerkoor samen een Kerstconcert onder de titel 'Markante Kerst' in de Oud Katholieke Kerk in Culemborg.

Marcantus bracht een programma waarin muziek te horen was die wel met het Kerstfeest te maken heeft maar niet tot het traditionele Kerstrepertoire behoort.

Het zijn minder bekende composities van (wel bekende) componisten als Josquin, De Morales, Bach en Rheinberger.

De kerk zat bomvol en het publiek heeft in de pauze kunnen genieten van een rijk gevulde kersttafel met glühwein en door ons zelf gebakken lekkernijen.

Allen hebben genoten van de

prachtige muziek.

Sweelinck meets Marenzio

Zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 was er, met medewerking van Pieter Dirksen op clavecimbel, het prachtige 'Sweelinck meets Marenzio' concert in

Buren en Culemborg. Een concert met voornamelijk muziek van Sweelinck en Marenzio.

Marcantus zong van Sweelinck een aantal psalmzettingen met heel verschillende manieren waarop tekst en muziek samenkomen. Daartegenover staan de madrigalen van Marenzio, voor een groot deel met lyrische teksten over de liefde die hier en daar weinig aan de verbeelding overlaten. ’Baci’ (kussen) is het sleutelwoord! Het koor bracht ook variatie aan in bezetting: van 4-stemmig tot 8-stemmig en van volle bezetting tot kleine ensembles.

Het publiek heeft genoten van muziek op hoog niveau.

Sweelicnk-meets-Marenzio.jpg
poster_3_A4-724x1024.jpg

Hollandse Meesters

Op zaterdag 26 mei en vrijdag 1 juni 2018 heeft Marcantus het eetconcert 'Hollandse Meesters, Liederen van liefde en vertrouwen' met medewerking van Bas Kuilenburg gehouden. Dit concert had het thema ‘Nederlandse componisten’.

Het was een concert van zowel de hoofse lyriek (de la Rue), als humanistisch pöetisch genie (Huygens), daarbij de onovertroffen Sweelinck (het beste wat Holland ooit aan componisten gehad heeft), moderne chansonniers zoals Daan Manneke tot aan de volksmuziek in de werkjes van Jetse Bremer.

Het hele programma dartelde van vrolijkheid naar vertwijfeling en weer terug.

Tijdens het luisteren kon het publiek genieten van Hollandse hapjes en wijn of sap.

Splendore Veneziano

Op zaterdag  7 oktober 2017 hebben we in de Grote of Barbarakerk een concert gegeven met drie ensembles die voor deze bijzondere gelegenheid een samenwerking hadden gevormd: Marcantus, het kamerkoor Capella Ducis uit ’s Hertogenbosch en het professionele blaasensemble Capella del Arte, op oude instrumenten.

Allemaal ensembles met een zekere specialisatie in ”oude muziek”, de Renaissance en de vroege Barokperiode. In deze periode (de 16e en vroeg 17e eeuw) bedachten en ontwikkelden illustere componisten zoals Gabrieli en Willaert prachtige meerkorige muziek om te laten klinken in de San Marcobasiliek in het rijke Venetie. Vandaar ook de titel van het concert: Splendore Veneziano. De belangrijkste exponent van deze periode was Monteverdi (450 jaar geleden geboren) van wie dan ook liefst vijf werken worden uitgevoerd (o.a. delen uit de Maria Vespers).

Om deze bijzondere muziek uit te voeren was een groot koor nodig. Daarom bundelden Marcantus en Capella Ducis voor dit concert de krachten.

Flyer-Splendore-Veneziano-voorkant-729x1024.jpg

Een greep uit eerdere concerten

bottom of page